BAHTSIZ PİSA


Niye mi bahtsız? Anam, gelen ittiriyo, giden dürtüyo. Zaten yamuk, günahtır, etmen eylemen!


Floransa'dan sonra Pronto Tour otobüsü yeniden yola koyuldu. Tin tin gidiyoruz. Hedefimiz 85 km batıdaki Pisa Kulesi.


İtalya'ya gelip kuleyi görmeyeni döverler.


Ay hakikaten çok eğri duruyor deli. Burası, Mucizeler Meydanı anlamına gelen bir isme sahip: Piazza dei Miracoli. Yani nasıl mucize olmasın ki?


Bu meydanda aslında tüm yapılar yamuk. Pisa Kulesi, buradaki katedralin çan kulesi olarak, yanına ayrıca inşa edilmiş. Üniversitede antik mimarlık dersine giren rahmetli hocamız Prof. Ümit Serdaroğlu, bina temellerini anlatırken münferit ve mütemadi temellerden söz etmişti.


Münferit, adından da anlaşılacağı üzere, temel elemanlarını tek tek barındırırken, mütemadi temelde bir devamlılık olurmuş. Temel unsurları birbirine bağlıymış. Pisa'nın temeli mütemadi imiş. Yani unsurlar birbirine bağlı ve tepsi gibi. Bak şöyle düşün. Şimdi bu tepsiyi eğri taşıyorsun. Hah, üstündekiler nasıl yamulursa, Pisa da öyle yamulmuş. Zaten münferit olsaymış eğer, çatdanak diye yıkılırmış.


Sana bir sır vereyim mi, ben pek unutkanım ve eski kocam derdi ki, "Bu bunama işi, rüzgârın gelip bir tomar kâğıdın en üstündekileri savurması gibi, yeni bilgiyi alır götürür, eskiler altta sağlamda durur." Ay tıpkı bu misal bana yeni bi şey öğret, kafam katiyen almaz ama taa 90'lı yılların başından bu temel şeysini hatırlamam ne korkunç yaleppim!

Onca yolu göze alıp Pisa Kulesi'ni ziyarete gittiğinde göreceksin ki, herkesin bu kuleyle bir derdi var. İttiren, kaktıran, destek atan, maymuna çeviren... 


Ulan yuh, Allah canınızı almasın ya! Hayatta bir BİM poşeti meselesi var ya, bu veletlere bak ya, kuleyi BİM poşetine koymak! Hayır yani başka milletten birine anlatsan, ne var lan bu kadar gülecek diye tersler adamı. Halbuse ben ne zaman görsem yarılıyorum. Görseli onedio'dan arakladım. 


Şapşiğe bak sen, acaba kendi kamerasında nasıl görünüyordur ya... 


Şunlara bak ya, klişe kraliçeleri sizi...


Hepsiyle dalga geçtim, hepsiyle...


Fakat kardeşim neyle alay edersen, onu yaşamadan katiyen ölmezsin, bunu unutma. Al! En sonunda biz de ittirdik kuleyi...


Ve hattâ attık bir iki parmak! 
Bu İtalya'yı oluşturan kent devletler, işte Venedik, Floransa, Pisa bilmem ne, bunlar birbirine üstünlüğünü ispat etmek için kuleler dikmeye, şahane binalar yapmaya azmetmiş. Fakat kardeşim, zemin cıvık olunca, 1173'te inşaatına başlanan ve 100 metre olması hayal edilen bu kule, daha yapılırken pırt yamulmuş. Yamulunca durmuşlar. Sonra durduğu yerde bi de batmış bu. Batınca zemini biraz kazmışlar. Ay kazınca destek azalmış, hop iyice eğrilmiş bu. İtalyanlar, bunu olduğu gibi eğri tutmak için dünya para gömmüşler. Bugünki teknoloji bu kuleyi düzlemeye vâkıf. Fakat böyle eğri olunca, işte onbinlerce turist, sapa bi yerde olmasına rağmen kalkıyor geliyor, kuleyi görüyor, orasını burası çekiştiriyor. E ne diyelim, bu da buranın olayı. 


Aaa, bu Efes antik kenti çıkışı fotoğrafı buraya nereden karışmış? 
Şaka be şaka... Pisa'nın çıkışı, Atatürk ve Türk bayrağıyla cayır cayır. Buranın esnafı, gelen tur otobüsünün haberini alıp onun bayrağını çekmiyorsa, aha ben de bunca senenin Ev Bezgini diilim.



Buyur, bu da Pisa meselemizin kısa bir klipciği... Bu klipleri hazırlayan sevgili Osman Çetinkaya'cığıma çok teşekkür ederim. Bıyığını sevdiğimin çocuğu seni gidi. Qıslar eqlesin.  
Pronto otobüsü, Roma'ya doğru hareket edecek birazdan. Dur inme, beraber gidelim hadi. Bak daha neler var bu yolda...





Pronto Tour




Salı, Ocak 19, 2016 tarihinde yazıldı.

5 yorum:

  1. İtalya da Toscana bölgesi; yani siena, modena kuzey kısımları da mutlaka görmenizi öneririm..Şarap ve zeytinyağına doyucaksınız..mimarisi de çok iyidir.. Bu bölge az turist gider,biraz uzaktır ama seviceksiniz..

    Sevgiler..

    Burç Dura

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlıcım, oralara da gittik, epeyce. Yazılmayı bekleyen çok yazım var benim. Gittiğin yerlerin dışında gitmediğin yerler hakkındaki notlarıma da bakmanı öneririm. ;)

      Sil
  2. Pisa kulesine kadar gidip kamera arkasını içten bir dille anlatan nadir insanlardan olduğunuzu söylemek zorundayım. Şu ana kadar gördüğüm en güzel Pisa konulu yazı.

    YanıtlaSil
  3. Bayılıyorum sizee. :) Hayallerimi yaşıyorsunuz vallahi.Yeni yazılarınızı her okuyuşumda heyecanlanıyorum sanki ben de oradaymışım gibi :) Sabırsıklıkla bekliyorum yeni adreslerinizi.Buraya gelseniz de karşılassak bi yerde yemin ederim atlayacağım boynunuza :)

    YanıtlaSil
  4. Pisa'da hiç kimse şunlar gibi dalga geçmemiştir herhalde, üstelik Creep eşiliğinde... Hep Radiohead mi olacak, biraz da eğlence...
    https://www.youtube.com/watch?v=u06wUniQVlk
    Bi de şu var akıllara zarar
    https://www.youtube.com/watch?v=O4gG2rBtx7E

    YanıtlaSil